Umutsuz Sokak Çocukları

  • Umutsuz Sokak Çocukları

Kaymakamlık, Belediye ve SHÇEK, Umut Çocukları’nın gıda ihtiyaçlarını karşılamak için imzaladıkları protokole uymadı. Çocuklar aç kaldı. Dernek yardım bekliyor.

23 Nisan Çocuk Bayramı öncesi yaşanan skandal sokakta yaşamaya itilen çocukların içler acısı tablosunu gözler önüne serdi. Umut Çocukları Derneği’nin Bakırköy’de bulunan İlk Adım İstasyonu’nda kalan çocuklar açlıkla ve yeniden sokaklara dönme tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü Bakırköy Belediyesi, Bakırköy Kaymakamlığı ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Umut Çocukları Derneği’yle beş yıl önce imzaladıkları protokolün gereklerini yerine getirmiyor. Protokole göre üç kurum, çocukların günlük yemek ihtiyaçlarını, kıyafetlerini ve mesleki kurslara katılmalarını sağlayacaktı. 
İlk Adım İstasyonu’nda kalan çocuklar ve dernek gönüllüleri çareyi hazırladıkları ilanları sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmakta buldular. Umut çocuklarının hazırladığı yardım listesi şöyle: 

– Kahvaltılık malzeme
– Bakliyat ürünleri
– Et ve süt ürünleri
– Giysi
– İç çamaşırı

Haberin devamı için : https://www.aksam.com.tr/yasam/umutsuz-sokak-cocuklari–34931h/haber-34931

Devlet Protokolü Sokak Çocuklarını Aç Bıraktı

Umut Çocukları Derneği’nin yaptığı çalışmalar neticesinde sokak çocuklarının rehabilitesinin hedeflendiği Bakırköy Umut Çocukları Barınağı’nda kalan 27 sokak çocuğu açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı. Günde tek öğün yemek ihtiyacı karşılanan çocuklar, sabah ve akşam yemeklerini bulmakta güçlük çekiyor. Gönüllülerin getirdiği küçük bağışlarla, yaşama tutunmaya çalışarak, çoğu zaman yalnızca öğle yemeğiyle yetiniyorlar.

Umut Çocukları Derneği ile bazı devlet kurumları arasında çocukların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda protokol imzalanmış olmasına rağmen, kurumlar üstlendikleri sorumluluğu yerine getirmeyince, çocuklar da kaderlerine terk edilmiş oldu.

Bakırköy Kaymakamlığı, Bakırköy Belediyesi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Umut Çocukları Derneği arasında imzalanan ortak protokolde, Umut Çocukları Barınağı’nda kalan çocukların; sağlık, eğitim, istihdam, gıda, meslek edindirme ve yeniden topluma kazandırılması gibi tüm ihtiyaçların, sorumlulukları dahilinde kurumlarca karşılanacağı belirtildiği halde, uygulamada tek bir adım bile atılmadığı iddia edildi.

Bakırköy Belediyesi tarafından sadece öğle yemeği ihtiyaçları karşılanan sokak çocuklarının, sabah kahvaltılarını bulmakta güçlük çektikleri gibi, akşamları aç kaldıkları da Umut Çocukları Dernek Başkanı Ferhat Şahin tarafından dile getirildi.

Konuyla ilgili beyanatta bulunan Dernek Başkanı Ferhat Şahin, tüyler ürpertici açıklamalarla olayın vahametini gözler önüne serdi. Şahin sözlerinde şunlara değindi:

“Dernek çalışmasında, sokak çocuklarının rehabilite edilerek yeniden topluma kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu nedenle geçmiş dönemde devletin ilgili kurumlarıyla irtibata geçilerek, bir protokol imzalandı. Gençlik Merkezi benzeri bir yapılanmayla, madde bağımlısı ya da ailevi nedenlerle sokaklarda barınanların, yeniden topluma entegre edilmesi için mücadele ediyoruz. Ancak protokol imzalandığından bu yana sadece kendi çabalarımızla sonuca varmak için uğraşıyoruz. Çünkü, protokolün tarafı olan diğer kurumlar imzaladıkları sorumlulukları yerine getirmediler. Gerekli hasssasiyetin gösterilmesi için defalarca irtibata geçmemize rağmen hala da bir adım boyu yol alabilmiş değiliz.”

Sokak çocuklarının gıda ihtiyacını karşılamakta bile ciddi sıkıntılarla karşılaştıklarının altını çizen Şahin, “Sadece öğle yemekleri, Bakırköy Belediyesi’nin Aşevi’nden geliyor. Sabah kahvaltısını bulamayan çocuklar mecburen öğle yemeğini bekliyor. Akşamlarıysa eğer bulabilirsek makarna gibi yemeklerle idare ediyorlar. Şu an itibarıyla sadece iki akşam daha yiyebileceğimiz erzağımız var. Ondan sonrası ne yapabileceğimizi bilemiyoruz” şeklindeki açıklamasıyla yaşanan sürecin önemini belirtti. Merkez’de yapılması gerekenlerin sadece yemek ihtiyacının karşılanmasından ibaret olmadığını söyleyen Umut Çocukları Dernek Başkanı Ferhat Şahin, “Protokolde belirtilen hükümlerin yerine getirilmesi beklentimizdir. Sokak çocuklarını topluma kazandıramadığımız zaman hem onları hem de toplumu tehlikeli süreç beklemektedir. Bu çocuklar çaresiz bırakıldıkları dönemlerde, örgütlü suç işleyenlerin pençesine düşüyor. Ya bunların üzerine paravan şirketler kurularak suçlar işleniyor ya da para teklif edilerek yabancılarla anlaşmalı evlilikler yapması sağlanıyor. Bu konularda elimizde ciddi belgeler mevcut. Mücadelemize yetkili kurumların destek vermesini umuyoruz” tarzında ifadeler kullandı.

Nisan 21, 2011